WhatsApp
Telefon
Yol Tarifi

Blog Detayı

Ankara'da Gezilecek Müzeler

31 Ekim 2023, 19:24

Ankara'da Gezilecek Müzeler

Türkiye’nin başkenti olan Ankara, Türk tarihi açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Hem doğal hem kültürel hem de tarihi güzellikleri ile ön plana çıkan Ankara, müzeleri ile de her yıl hem yerli hem de yabancı çok sayıda turiste ev sahipliği yapmaktadır. Müzekart ile giriş yapılabilen müzelerin yanı sıra Ankara ücretsiz müzeler de ilgi görmektedir. Ankara ziyaretçileri “Ankara’da müzeler nerede?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Ankara’daki müzeler, Ankara’nın farklı ilçelerinde yer almaktadır. Ankara’nın müzeleri, büyük tarihsel öneme sahiptir. Ankara’ya ziyaret planı yapan kişilerin yanıt aradıkları sorular arasında “Ankara’da müzeler hangi gün kapalı?” yer almaktadır. Ankara’daki müzelerin kapalı olduğu günler değişebilmektedir. Bu nedenle Ankara’daki müzelerin adları ve ziyaret saatleri hakkında bilgi alınması gerekmektedir. 

Anıtkabir ve Atatürk-Kurtuluş Savaşı Müzesi

Ankara müzeler denildiğinde akla gelen ilk erlerden biri olan Anıtkabir ve Atatürk - Kurtuluş Savaşı Müzesi, Mustafa Kemal Atatürk’ün Anıt Mezarının yer aldığı Şeref Salonunun altında bulunan üç bin metrekarelik sütunlu alanda kurulmuştur. Alan içerisinde farklı sergileme teknikleri kullanılmaktadır. Çanakkale Savaşı, Büyük Taarruz Savaşı ile Başkomutanlık Meydan Muharebeleri ve Atatürk Dönemi, en etkileyici biçimde sunulmaktadır. 

Etnografya Müzesi

1938 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının ardından müzenin iç avlusu 15 yıl süreyle geçici istirahatgahı olmuştur. Bu açıdan önemi büyük olan müzede Anadolu’nun Türk - İslam Dönemine ait eserleri sergilenmektedir. Etnografya Müzesi giriş ücreti 2022 yılında 40 TL olarak belirlenmiştir. Etnografya Müzesi’ni ziyaret etmek isteyen kişiler “Etnografya Müzesi pazar günü açık mı?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Etnografya Müzesi haftanın tüm günlerinde 08.30 ile 17.30 saatleri arasında ziyarete açıktır. 

Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Ankara’da müzeler denildiğinde ön plana çıkan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara Kalesi’nin güneydoğu kısmında yer almaktadır. Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Mustafa kemal Atatürk’ün talimatı ile Hitit eserlerinin sergilenmesi için açılmıştır. Kurşunlu Han ve Mahmut Paşa Bedesteni onarılarak müze olarak kullanılmaya başlanmıştır. 1938 yılında başlayan onarım süreci 1968 yılına kadar sürmüştür.

Kurtuluş Savaşı Müzesi (I. TBMM Binası)

Ulus Meydanı’nda yer alan tarihi I. Büyük Millet Meclisi binasının yapımına 1915 tarihinde başlanmıştır. Planı evkaf mimarı Salim Bey tarafından çizilmiştir. Birinci Ulusal Mimarlık Dönemi yapılarından biri olan iki katlı binanın duvarlarının yapımında ise Ankara taşı kullanılmıştır. 1957 yılında müze olarak açılmasına karar verilmiştir. 2022 yılı itibariyle Cumhuriyet Müzesi giriş ücreti 25 TL olarak belirlenmiştir. Ankara müze kart geçen yerler arasında bulunmaktadır. Müze ve eski meclis ziyaret saatleri ise 09.00 ile 17.00 saatleri arasındadır.  




Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi

Ankara’nın Altındağ ilçesinde yer alan Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi, Ankara’nın ilk sanayi müzesidir. Ankara Kalesi’nin ana giriş kapısının karşısında, eski yıllarda At Pazarı olarak bilinen bölgede bulunan Çengelhan adındaki kervansarayda yer almaktadır. Müze içerisinde 1850’li yıllardan itibaren sanayide kullanılan araçlar, ilk televizyon ve ilk daktilo gibi objeler sergilenmektedir.

Cumhuriyet Müzesi

1923 yılında Mimar Vedat Tek tarafından Cumhuriyet Halk Fırkası toplantı yeri olarak tasarlanan Cumhuriyet Müzesi, bodrum üzerine iki kat kesme taştan yapılmıştır. Müze, Atatürk ilke ve devrimlerinin gerçekleştirilmesi, önemli yasaların çıkarılması ile uluslararası anlaşmaların imzalanması gibi Türk siyasi tarihinin önemli anlarına tanıklık etmesi bakımından önem taşımaktadır. 

MTA Tabiat Tarihi Müzesi

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatı ile 1935 yılında açılmıştır. İçerisinde 4000 metrekare alan üzerine kurulmuş olan tarihi müze, 3 kata yerleştirilen 5 kısımdan meydana gelmektedir. Müzenin en alt katında Türkiye’de yaşamış ve yaşamakta olan bitki ile hayvan örnekleri bulunmaktadır. Soyu tükenmiş olan 100’e yakın bitki ve hayvan türleri doğal ortamına uygun olarak sergilenmektedir. Müzenin birinci katı ise paleontolojiye ayrılmıştır. MTA Tabiat Tarihi Müzesini ziyaret etmek isteyen kişiler ise “MTA Müzesi pazar günü açık mı?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. MTA Tabiat Tarihi Müzesi yalnızca pazartesi günleri kapalı olup, diğer günler 09.00 le 16.30 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Ulucanlar Cezaevi Müzesi

Ulucanlar Cezaevi, 1925 ve 2006 yılları arasında Ulucanlar semtinde faaliyet göstermiş olan bir cezaevidir. Bülent Ecevit, Leyla Zana, Fakir Baykurt, Yaşar Kemal ve Nazım Hikmet gibi ünlü isimlerin tutuklu kaldığı cezaevi, 1 Temmuz 2006 tarihinde kapatılmıştır. Restore edilerek müzeye dönüştürülmüş ve ziyarete açılmıştır. Ulucanlar Cezaevi Müzesi pazartesi günleri kapalı olmakla birlikte haftanın diğer tüm günlerinde ziyaret edilebilmektedir. 

Hava Kuvvetleri Müzesi

İstanbul Yolunun 12. kilometresinde kurulmuş olan Şamaz Mevkiinde yer alan Hava Kuvvetleri Müzesi, 18 Eylül 1998 tarihinde hizmete girmiştir. Açılışı ise Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi kızı ve Türkiye’nin ilk kadın pilotu olan Sabiha Gökçen tarafından gerçekleştirilmiştir. Müzede Türk Hava Kuvvetleri demirbaş kaydında yer alan uçak, silah, yer savunma sistemleri ile mühimmatlar sergilenmektedir.

Ziraat Bankası Müzesi

Ulus’taki müzeler arasında yer alan Ziraat Bankası Müzesi, Türkiye’nin ilk bankacılık müzesidir. 1929 yılında İtalyan mimar Giulio Mongeri tarafından yapılmıştır. Modern müzecilik anlayışı ile beraber dijital unsurların zenginleştirildiği Ziraat Bankası Müzesi, hafta sonları dışında haftanın diğer tüm günlerinde ziyaret edilebilmektedir. 

Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi

20 Nisan 1990 tarihinde ziyarete açılan Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi’nin kuruluş amacı; Türkiye’deki hızlı değişim süreci içerisinde kaybolma riski bulunan oyuncakların korunmasıdır. Çocuk oyuncaklarının sergilendiği bir müze olarak günümüzde Türkiye’de çocuk kültürünün araştırılmasına da katkıda bulunmaktadır. Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi cumartesi, pazar ve pazartesi günleri dışında haftanın diğer tüm günlerinde ziyarete açıktır. 

Türk Hamamı Müzesi

Ankara gezilecek müzeler denildiğinde akla gelen ilk yerlerden biri olan Türk Hamamı Müzesi, hamam kültürünün belgelenmesi, sergilenmesi ve geleceğe aktarılması amacıyla kurulmuştur. Hamamların mimari özelliklerinin sergilendiği ve çeşitli canlandırmaların yapıldığı Türk Hamamı Müzesi, Türk hamam kültürünü en güzel şekilde yorumlamaktadır. 

Gordion Müzesi

Ankara müzeler listesinin ilk sıralarında yer alan Gordion Müzesi’nde kronolojik sergileme sunulmaktadır. Üç vitrinde Eski Tunç Devri eserleri, Kral Midas ve Erken Frig Dönemine ait eserler sergilenmektedir. Helenistik Çağa ve Roma Dönemine ait eserlerin de sergilendiği müze, Ankara’nın Polatlı ilçesinin Yassıhöyük köyündedir. Gordion Müzesi, haftanın tüm günleri açıktır. 

Beypazarı Tarih ve Kültür Müzesi

Beypazarı Tarih ve Kültür Müzesi 1977 yılında açılmıştır. Klasik Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyan bina, 1850 yılında inşa edilmiştir. 3 kattan meydana gelmektedir. Yatak odaları, misafir odaları, namaz odası, gelin odası, çocuk odası ve abdesthanenin de bulunduğu Beypazarı Tarih ve Kültür Müzesi, Ankara’yı ziyaret edenlerin mutlaka görmeleri gereken müzeler arasında yer almaktadır. 

Devlet Resim ve Heykel Müzesi

Ankara Sanat Müzesi olarak kabul edilen Devlet Resim ve Heykel Müzesi, 1927 yılında projelendirilmiştir. 1930 yılında tamamlanan müze, Ankara’nın Namazgah Tepesi’ne inşa edilmiştir. 1931 yılında Cumhuriyet Halk Partisi’ne devredilmiştir. Önemli toplantıların, konserlerin, törenlerin ve bale gösterilerinin sergilendiği Devlet Resim ve Heykel Müzesi, Ankara Güzel Sanatlar Müzesi olarak da adlandırılmaktadır.  

Meteoroloji Müzesi

Bina 1908 yılında Ziraat Mektebi olarak inşa edilmiştir. Bina içerisinde Halide Edip Adıvar tarafından Anadolu Ajansı kurulmuş ve Atatürk ile çalışma arkadaşlarının karargahı olarak 6 ay süresince kullanılmıştır. Meteoroloji Müzesi’nin kuruluş amacı ise Türkiye’deki meteoroloji alanında gelişmelerin izlenebilmesi ve gelecek nesillere aktarılabilmesidir. İki bölümden oluşan Meteoroloji Müzesi, hafta sonlarında kapalıdır. 

Mehmet Akif Ersoy Müze Evi

Ankara’da gezilecek müzeler arasında en başta gelenlerden biri de Mehmet Akif Ersoy Müze Evi’dir. Ankara’nın Altındağ ilçesinde yer alan müze, Mehmet Akif Ersoy’un Kurtuluş Savaşı yıllarında yaşadığı evdir. Müze içerisinde Mehmet Akif Ersoy’a ait tesbih, gözlük, tüfek, cep saati gibi eşyalar sergilenmektedir. Mehmet Akif Ersoy Müze Evi pazartesi günleri dışında haftanın tüm günlerinde açıktır.

Pembe Köşk

Ankara’da ailecek gezilecek yerler denildiğinde akla gelen ilk müzeler arasında Pembe Köşk bulunmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti 2. Cumhurbaşkanı olan İsmet İnönü’nün 48 yılını geçirmiş olduğu Pembe Köşk, Ankara’nın başkent olmasının ardından önemli durumlara şahitlik etmiştir. Mustafa Kemal Atatürk’ün başkanlığını gerçekleştirdiği toplantılar ile devrim çalışmaları Pembe Köşk’te gerçekleştirilmiştir. 

TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi

TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi, ilk ve tek kamu yayıncı kurumu olarak, geçmişten günümüze kurumun sürecinin anlatılabilmesi amacıyla kurulmuştur. 200’den fazla sayıda TRT çalışanının 4 yıllık çalışması sonucunda gerçekleştirilmiştir. Müze, radyo ve televizyon yayıncılığının hem izlendiği hem de uygulanabildiği bir yapıya sahiptir. Müze içerisindeki stüdyolar, görsel ve işitsel yayıncılığın geçirmiş olduğu süreçleri uygulamalı olarak göstermektedir.